Friday, August 26, 2011

bab 51 ..malapetaka..

..fuh...fuuuuuuhhhhhhhhhh...........~~ tebal sampai 3 inch habuk nih..pergh..aku patot tukau theme kepada yg berlatarkan wane klabu laa..bru btol berhabuk..hehehe ouh..blog nih mmg tak der org na bce yer..tak per..tara hal ah..tp dalam hati kadang2 tringin lak nak tgk yg blog nih yg bacaan ringan utk pembaca-pembaca blog..tapi yelah, tak pernah2 pon iklankan blog sendiri mane org lua nak tau kan..tapi bukan tu yang jadi point utk cerita kali nih..tapi, aku nak cerita pasal mlm td..hmm begini alkisah seribu satu malam;

...petang smalam mak amik aku kat kolej,untuk cuti raya nih mmg kite org dpt cuti awal sehari.. perjalan yg ptt nye 2 jam, dpt disingkatkan kepada 1jam 30minit only..sbb mak drift 140km/h keatas..hehe sempat lah bbuka kat umah..ayah kata, "ni lah yang ayah nak, semua anak2 ayah ade kat umah, berbuka sama2"..family aku berbuka ngan juadah yg mak aku blikan kat pekan lubok cina melaka..jauh tuu.. lpas bbke mak mintak tolong aku temankan dia blikan sandal untuk adik aku si 'kucing kampong'..sebab esok die ada mjlis khatam Al-quran kat sekolah die..bagus adik2 aku, walaupon sumenye 'ketegaq sangat'..cari2 punya cari, kedai yang ke-3 bru ade kasut yang bkenan dihati adik aku tu, so bungkus baya trus blah..ta sanggop nak stay at situ usha shoes yang lain, tak der lah, sbb org ramai giler~~mak kate na ambil bju kurung raya terus, sbb nanti tak der lah kalut sangat nak amik..better amik awal2..aku cuma mngikut je..selesai amik bju tempahan, (baju raya gua 2 pasang beb taun nih) mak nak g hospital lak jumpa kawan dia untuk amik hamper yg dtempah oleh mak aku,utk diberi pada mentor adik aku yg 'kucing kampung nih'.. dalam perjalan, (ni kite start cite mse drive okay)..ade beberapa ketika mak aku terpaksa drop gear sampai gear 2..aku mula pelik..tak kan nak naik bukit pon kne drop smpai gear 2..bukit nih pon bukan cerun mane..gear 3 cukup ler..lagi pon enjin die pon bunyi mcm enjin tu tengah nangis tersedu sedan.. (lebih kurang la..)tak kan sbb gear..tp gear mcm okay..(aku analisis masalah ni bdasarkan pengalaman aku yang ciput je dlm bidang automotif)..pastu, dkt traffic light jalan tun razak, enjin mcm nak mati kot..pastu green light aku harap2 tak der ape2 pastu, tup tup tetiba enjin cannot go lak..dah msuk gear pon tak leh na gerak..last2 mati tengah jalan...nasib baik dekat dgn simpang masuk bangunan Selborn tu..pkul 10.50 malam! waktu gila tuu..kat tengah2 Kuala Lumpur..dan Kolumpo mmg too dangerous when the midnight rise up.. ... aku mati kutu selama 3 saat! aku mintak mak pusingkan stering kete ke simpang tepi..dlm ati kate..nasib baik mampus tepi simpang msuk parking Selborn..aku terus mintak mak freekan gear, aku kuar dari kereta tolak kereta iswara tu sorang sorang ketepi..ko ingat snang nak tolak 1 tan punya kete iswara dengan tenaga sorang pompuan gendut cam aku nih? fuh berat deh..sambil tolak kereta tu aku perasan ade sorang pakcik ngan motosikal die..tak nmpak ko den tongak tetonggek2 nolak kreto ni pkcik..tolong ta bleh ko?..tapi pakcik tu jd penonton jer..ta aci betol lah..tapi ksengsaraan aku di kurangkan ngan khadiran sorang mat joki, ensem..tapi ensem lagi tok rimau..die tolong tolakkan skali..alhamdulillah..kereta dah aku ketepi..die tanye npe..dan lbih kurang camni lah dialog kite org..

"npe ngan kereta"
"tak bleh start la, bang"
"minyak tak der ker?"
"eh,minyak full lg..," aku ckap langsung tak pandang muka dia..kuang asam gak aku nih..adeh..
"em, bateri kong lah tu..jumper ade?"
"jumper?" aku pending..pejadah nyer jumper?malang bagi aku cepat benar lupa hal2 yang lua dari pelajaran aku..
"tak pe..nnt saya carikan jumper"
"okay..thanks.."

die terus pergi..aku yang tengah gelabah, tringatkan tok rimau..tak kan aku nak call die..ape yg die bleh buat?pastu aku trus teringat member tsya yang aku knal mse race kat litar MIMC ayer keroh..huh! dia! aku trus capai handphone mak aku..(sblom tu mintak kbenaran dlu..) dial trus nombo die..

"hello, bang long.."
'hah.."
"ni Ael nih..awak kat ner?"
"kat umah nih"
"awak saye ade ade masalah besa lah.. kete tak dpt nak stat kot...skang tengah stuck kat jln tun razak..pe yang patut saye buat nih?"
"ouh, takpe2..kete awk ke te ape?"
"iswara"
"auto / manual?"
"manual"
"ok..kat mane awk sangkut?"
"kat jln tun razak..kat menara sel..b..e..n(??)"
"selborn?"
"hah..btol2..selborn!"
"haa jap g sye dtg.."
"hah?..aaa..ok ok.."

such a relief..die nak dtg..baru ade semangat..mak dah risau giler2..aku dah cakap membe nak datang..tp die still mcm stress..hmm..aku pon call ayah..mulanya ayah kte mybe tak datang..mak aku naik angin..asal ayah tak nak datang? mak kate..aku mane lah tau..tp mak call ayah, last2 ayah datang gak..joki td still cri jumper..die kate nnt member die dtg..dalam kepala aku pikir, lantak la spe dtg dlu janji benda ni ade jalan penyelesaiannye..tp aku setia tunggu membe tsya aku...lama..lama aku tunggu kat lua kereta..dah le sejuk giler..tak kan nak tunggu kat dalam..bahaya..baik aku duk lua tengok sekeliling,kot2 ade yg nak wat onar tu bia aku tomoi sket..aku peduli ape..keselamatan mak adik aku kat tangan aku skang..so, membe tsya aku pon datang..ade lah dlam stengah jam gak tunggu..tp tak per..klau sejam pon aku sanggup asalkan die betul2 nak datang tolong..! die pon check problem nyer...hmm bukan masalah bateri nih..tp maybe plaknyer...aku dah agak dah dri mula, cme tak nak cakap,ye lah kite nih rabun pasal hal2 mekanik nih..klau material processing aku bleh laa..die pon tgk plak..ok..sbb plak tu baru tuka..
banyak kali stat enjin..tapi tak leh..die godek..pune godek..lastly die syak distributor yang wat hal..

"eh..pejadah nye binatang distributor tu?" aku pon tnye..maklumlah budak baru blaja..
"ni hah.."die pon tunjukkan benda nyer..
"api tak de,camne nak start..distributor wat masalah.."
"ooo..."tu jer yang mampu aku kata..."dalam masa yang sama ayah pon sampai..torchlight lak tak der bateri..alahai,kesian membe aku yang sorang nih wat keje dalam malap..

lepastu..die kata, distrbutor kne tuka..paling rendah bleh dpt rm200 laa..emm..ayah tak nak tinggalkan kete kat dpn menara selborn..so, kne tolak smpai kat workshop lme blakang skolah aku..iaitu sek. ren. jalan gurney..mak ngan adik dah amik barang kat hospital dgn mnggunakan kete avanza ayah..aku dah cakap kat ayah suh die je yg kawal stering, sbbayah aku tu ade masalah pinggang...kaki pon tak kuat..stamina pon tak tinggi..tapi die tak mo..nak aku gak yang kawal..nak kate per..membebel lah aku kat ayah aku..sori lah wahai membe ku, kali nih awak dah kenal saye mcm mane..haha tpdorang tolak punya tolak..(just my dad n member aku tu jer yang tolak) sampai traffic light kedua membe aku dah tak larat dah..ayah aku since first traffic light da pancit..sakit pinggang..aku dah suh ayah aku je yg kawal stering..die tak nak gak..emm patut la anak2 die semua degil..pastu traffic light ke 3, aku bkeras gak nak ayah aku je yg kawal stering,then die ikot..lalu ade sorang hamba allah ni yg sanggup tolong tolakkan kete skali.. aku mmg bterima kasih sangat kat dia..aku pon stat tolak..dah agak2 aku tak larat aku gayut kat bonet kete..

"aduh, lagi berat beban nak tolak" kata membe aku tu..aku just tergelak jer..
"alaa..turun bukit..haha"

lpas tu, sampai lah destinasi workshopnyer...membe aku dah tlepak kat tepi bahu jalan..aku dah termengah-mengah..tp, membe aku lagi teruk...lepas aku ucap terima kasih kat hamba allah yg tolong aku td, cepat2 aku amik mineral water sebotol bagi kat rakanku ini...nampak bebeno die letih..habis badan die lencun ngan peluh...kesian aku tengok...simpati aku lagi btambah bila kaki die kejang tetiba..aku nak tolong tapi die tolak..tak pe lah..tak kisah..aku ajak die mkan die tanak..tak pe lah..anyway...kalau tak kerana kesanggupan die nak datang tolong aku..mau aku mati kutu sampai pagi kat menara selborn tuh....

'terima kasih daun keladi,
esok lusa tolong lah lagi..'

2 comments:

Amirah Rashid said...

oii, aku bace laa. haha :D kau je yg jrg update kan :)

kyoAelrich said...

haa..yeke..terima kasih... (wuuuu nangis aku sbb tharu..) sayang kau lebih lebih lebih.... <3